Cu cărțile pe masă!

Cu cărțile pe masă!

Cu cărțile pe masă!

Născut la 6 decembrie 1954, în Uzdin (Voivodina, Serbia).

Şcoala/Studii: Şcoala elementară la Uzdin, liceul la Covăciţa (în limba sârbă), studii superioare la Novi Sad (literatură sârbă şi universală).

Profesia/ocupaţia: Ziarist, redactor la Radio Novi Sad (redacţia în limba română), conduce revista şi Editura Tibiscus (Uzdin), întemeietor al USGB (Uniunea Scriitorilor în Grai Bănăţean) din Voivodina.

Volume: A publicat mai multe volume: versuri, aforisme, monografii, publicistică. În domeniul scrisului dialectal, a publicat o plachetă de poezie intitulată Năloagă în fondroc, Editura Tibiscus, Uzdin, 2001, şi alta, împreună cu Ionel Stoiţ, intitulată Ştroalie goalie, Editura Tibiscus, Uzdin, 2006; Dor – durimea mă astrucă, Editura Eurostampa (Colecţia „Literatură dialectală bănăţeană”), Timişoara, 2014 (volum laureat la Concursul de literatură dialectală bănăţeană „Marius Munteanu”, Ediţia a II-a – 2014).

Colaborări/cenacluri: În total, a îngrijit şi editat aproximativ 50 de volume; colaborări atât cu reviste de cultură din România, cât şi cu mai toate publicaţiile din Banat: Timişoara, Lugoj, Făget, Caransebeş, Reşiţa, Bocşa. Este membru fondator al Cenaclului de literatură în grai bănăţean „Cea Vintilă” din Banatul Sârbesc. Este preşedintele Societăţii Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, de la înfiinţare (1990) şi directorul editurii cu acelaşi nume. A pus bazele unor festivaluri şi concursuri de poezie: „Drumuri de spice” şi Festivalul de creaţie literară în grai bănăţean „Todor Creţu Toşa – Petru Dimcea” (Uzdin). A îngrijit mai multe volume din seria Oameni de seamă ai Banatului. A obţinut mai multe premii literare.

Prezenţă în culegeri şi dicţionare: A apărut în numeroase culegeri şi antologii: Atâtea lumi de vise, de câmpuri şi de flori (1990), Botezul câmpiei cu lacrimi de mătase (1994), Satira şi umorul la românii din Voivodina (2001), Norul sărută câmpia (2003) etc. Este prezent în culegerile de literatură dialectală bănăţeanăCând urducaţî drâmbon în bucfarie, Editura Tibiscus, Uzdin, f.a.; Ş.P.Ant. 1999; Ş.P.Cr. 2003; A.T.P. 2009 (II); CONT. 2010; ANT. 1891-2011; NOM.II, 2013.

Translate